DE AYURVEDISCHE KEUKEN

Esther Hendriks

Ayurvedic Practitioner®


Hilversum

co-founder DE AYURVEDISCHE KEUKEN

Podcasts over de menopauze


De dames van de ayurveda podcast interviewden mij over de menopauze en het belang om daar al vroeg op in te spelen.


Voor leden van de community is een extra podcast te beluisteren over HRT (hormoon replacement therapy).


Expertise

Moyas is de Ayurveda praktijk voor voedings- en leefstijladviezen voor vrouwen (en jonge dames) met speciale aandacht voor de menopauze, menstruatiestoornissen en daaraan gerelateerde klachten.


En natuurlijk ben ik er voor iedereen met andere klachten of behoefte aan een persoonlijk voedings- en leefstijlplan voor een bewuste en gezonde leefstijl.

  • afgestudeerd Ayurvedic Practitioner ® EISRA Den Haag
  • speciale aandacht voor de menopauzale klachten
  • voedings- en leefstijlcoach volgens de principes van Ayurveda
  • diverse hoofdbehandelingen; ogen, oren, warme olie hoofdmassage

Time for change ...

Mijn keuze voor Ayurveda?


Ik heb lang gezocht maar ik kon het ‘dieet’ dat mij aansprak nooit vinden. Wat ik tegenkwam bleek vaak een hype of een langdurige trend die niemand volhield.


En opeens was daar Ayurveda, hoe dat precies ging kan ik me niet meer herinneren, ik denk wel eens dat Ayurveda mij vond!


Jaren geleden bezocht ik een Ayurvedic Practitioner, niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar ook om te horen of ik, met mijn inmiddels aangepaste dieet, op de juiste weg was. Ik was aardig bezig maar had het kennelijk nog niet helemaal begrepen en besloot me verder te gaan verdiepen. Ik las alles wat los en vast zat en met name ayurvedische kookboeken. En dat alles leidde langzaam maar zeker tot een ommezwaai ......


Time for change!

Het roer omgegooid ...


Ik beloofde mezelf een cursus ayurvedische voeding bij EISRA in Den Haag. Aansluitend begon ik aan de 4-jarige HBO-studie ook bij EISRA en volgde aanvullende jaaropleidingen en cursussen bij Divine Ayurveda in Hilversum. Uiteindelijk besloot ik helemaal voor Ayurveda te kiezen.


En nu heb ik mijn eigen praktijk met speciale aandacht voor de menopauze, menstruatiestoornissen en gerelateerde klachten.


Uiteraard kun je bij mij ook terecht voor persoonlijke voedings- en leefstijladviezen voor als je bewuster en gezonder wilt leven of als je klachten hebt waar je graag van af wilt.


Eind 2018 ben ik begonnen met catering en het bereiden van afhaalmaaltijden voor particulieren. Enige tijd later ontmoette ik Karin Bouwknegt en begonnen wij steeds vaker samen te koken. En dat heeft geleid dat wij samen verder gaan onder de naam: DE AYURVEDISCHE KEUKEN, catering, afhalen & bezorgen en kookworkshops in het Gooi.

Onbedoeld ervaringsdeskundige geworden ...


Had ik Ayurveda maar veel eerder ontdekt! Ik weet wat het betekent als je periode wordt beheerst door zware bloedingen, pijn, acne en allerlei andere ongemakken. Zeker in mijn tienertijd vond ik dit verschrikkelijk en ik kon dan ook niet wachten tot ik op mijn 16e aan de pil mocht.

Want de pil wordt nog steeds gezien als dé oplossing voor menstruatieklachten en ik was inderdaad in één klap van veel ellende af. Maar die pil heb ik heel lang geslikt en pas een paar jaar geleden begon ik te begrijpen wat dat met mijn lichaam en geest had gedaan. Ik had al die jaren mijn hormonen laten reguleren door een synthetisch goedje. Toen ik me daarin ging verdiepen werd ik niet gelukkig van wat ik vond ….


Ik had als tiener, en later ook niet trouwens, geen idee dat er voor mij andere voeding noodzakelijk was, andere leefgewoonten en dat er formules bestaan die helpen om maandelijks een gezonde menstruatie te ervaren. Ayurveda leerde mij dat de menstruatie en overgang helemaal niet hoort te verlopen met allerlei klachten en ellende en dat de balans in je lichaam hersteld kan worden.


Ik ben me daarom gaan specialiseren in vrouwengezondheid en gerelateerde klachten als huidproblemen, hoofdpijn, PMS, gewichtstoename, hormoonschommelingen, mood swings, opvliegers, vermoeidheid, etc. Ayurveda biedt oplossingen!

VIND JOUW LEVENSKRACHT!

De naam Moyas is geïnspireerd op Ojas, dit is Sanskriet voor levenskracht, vitaliteit, de kern van de energie. Ojas is het resultaat van de voeding dat door de weefsels is getransformeerd.

De 'm' staat voor 'mijn', vind je eigen balans en behoud je immuniteit.

Moyas is een persoonlijk recept voor een gezond dagelijks leven: logisch en praktisch.


Mijn doel? Every body happy!